Tuesday, September 24, 2013

Lemahkan aku ?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .



Aku lemah tanpaMu Allah.   :'(

Friday, September 6, 2013

UJIAN juga adalah NIKMAT

Assalamualaikum :)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.

Allhamdulillah. Segala puji hanya utk Allah. Tuhan seluruh alam.

Ujian juga adalah nikmat. Kenapa? Dari ujian kita kembali kpd Allah.

Allahu. Terasa diri ini di'jentik' oleh Allah.

Disaat diri dihimpit assignment, quiz, presentation, final exam my purse is hilang. Allah, rasa nak tercabut jantung. Macam-macam dalam tu. IC, ATM card, student card, access card resident.

Cari-cari tak jumpa. Sudah. So, keesokkannya mintak tolong kak husna(kakak usrah) utk bawak wana p buat report. So, bila dah setel semua benda, petangnya dapat call dari security office.

Officer : Fatin ke nie?

Me : Ye saya.

Officer : Nie wallet kamu ada kat office. Datang ambik ya.

Me : Alhamdullilah. *eh, wallet ? * haha

Moral of the story :

Allah rindu nak dengar  kita mengadu kat Dia. Allah rindu nak kita menangis kat Dia. Mungkin selama ini kita jauh dari Dia. Allah takkan uji kita melebihi kemampuan kita.

Terima kasih Allah. :')

Tuesday, June 4, 2013

Plan ?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .

Assalamualaikum :)

Woot woot ~ Bertahun lamanya tak update blog ye , ahaha >.< *last update, bulan 2. nie dah nak dekat Ramadhan dah* sibuk mengalahkan menteri. Hahah

*Sapu-sapu habuk, lap-lap sikit, fuhhh fuhhh *

Allhamdulillah, segala puji hanya utk Dia yg satu. Nak intro sikit la nie, boleh ?

Alhamdulillah, sekarang nie wana dah memasuki alam perkahwinan. Haha. Over pulak. Bukan, actually, dah masuk alam DEGREE. Bachelor in Information Technology (Management). Bagi yg follow post wana sebelum nie mungkin tahu yg wana nie matrik science. Ambik subjek bio, chem, math & sns komp bagai tuh.

Ramai yg tanya, awat ambik IT ? Ada kaitan ka dgn yg hang belajaq dulu ? Hang boleh ka bawak course nie ? Course nie ramai laki . Susah sat g nak dapat gheja and blaa blaa blaaa ....

Firstly, wana nak bagitau yg wana redha dgn ketentuan yg Allah bg kat wana nie. I know Allah have plan something wonderful for me. :)

Lepas ja matrik haritu, wana dapat tawaran ke UMT in Food Tech . Ofkos tu memang idaman wana selama nie. But ! Allah knows better :) At last, here I am . Multimedia Universty ( Melaka ).

Tak penah berangan or bermimpi nak masuk IPTs nie. Memang takkan mampu la -___-''
Mahai kot. Tapi dgn ehsan TM dan izin dari Allah, wana kat MMU nie haa. And now, I'm already in 1st year, 3rd sem. Cabaran ? Memang ada. Kalau tak dak ? Bukan belajaq namanya. Belajaq la kat mana-mana pun, course apa sekali pun, susah dan cabaran, dugaan dan perit tak dapat di pisahkan. Kalau tak rasa peritnya belajaq , macam mana nak tau indahnya dapat result yg flying colours bebanyak tu. Haha

The things that I want to highlight here is " how matter good you in planning your life, Allah's plan is better ".
Kadang-kadang kita rasa itu dah terbaik bg kita tapi sebenarnya tak. Jangan mengeluh atas apa yg berlaku atas kita. Memang susah nak hadapi something yg kita tak expect to happen but that's life. Jalani kehidupan ini sementara masih ada kesempatan. Bila nyawa dah di tarik, hanya bekalan selama hidup nie la akan menjadi penentu 'kehidupan' kat sana pulak.

Ayah wana selalu pesan "hidup kat dunia nie sat ja. Nak sakit ka, pedih sebab org tak suka ka, sat ja. Mati, habis la. Biaq p apa org nak kata, yg penting apa Allah kata. Buat apa yg Allah suruh, tinggai apa yg Allah larang. Kehidupan yg kekai, kat akhirat nanti. Dapat masuk syurga, Allhamdulillah. Kalau neraka? Nauzubillah.."

Selagi ada peluang, sumbangkan something utk pembangunan Islam kat muka bumi nie. To be specific, kat Malaysia nie. Walaupun sikit, even sebesar zarah, Allah akan kira. Moga dapat jadi saham utk kita di akhirat nanti :)

Tanggungjawab utk menyebarkan dakwah Islam bukan terletak pada ustaz, ustazah, ulama, naqib, naqibah saja. Kita . Ya. tanggungjawab kita utk menyebarkan Islam. Tanggungjwab kita sebagai hamba Allah dan khalifah di muka bumi ini. Sebarkan lah walau sepotong ayat.

Wassalam ..
MMU's mascot. Comel kan ? =D
Setiap kekurangan, pasti terselit kelebihan .
Doakan wana moga dapat grad dgn berjaya. Amin
Akademik + Sahsiah + Akhlak + Iman + Tauhid
2 tahun lagi. InsyaAllah :)

Wednesday, May 29, 2013

MashaAllah, this is LOVE..beautiful! Peace be upon you, ya habibi ya Muhammad!

Always know who to be refer to about love, not only this, anything else! Muhammad knows best among all people..and ya, remember this 'if you want a wife like Aisya RA, try your best to be like Muhammad' and vice versa..Reminder to myself and others..Love you guys for the sake of Allah.. :)

Sunday, February 17, 2013

A Christian in Hijab

By Marjorie Robertson
A year ago in university campuses across the United States, students and staff marched and held rallies advocating education reform and protesting recent tuition hikes, salary reductions, and layoffs. On my lunch break one day between teaching classes at the University of California, Irvine, I made my way to the Student Center, past the booming chants of protest, the students of the Korean Club selling $2 cups of Bobo tea and a local rock radio station giving away t-shirts.

One small booth made me pause. Pamphlets in hand, scarves on their heads, a group of young women from the Muslim Student Association were speaking quietly to passing women. I stopped to ask what they were doing. They told me that non-Muslim women were being given the opportunity to wear a hijab for 24 hours to experience what Muslim women experience. In the end, the women could keep the beautiful scarves.

Immediately I thought of my sister, who converted to Islam while a graduate student at the University of Wisconsin-Milwaukee 18 years ago. It took some years for the family to adjust to my sister’s conversion. Although we were not raised as strict church-goers and belonged to perhaps the most open of the Protestant denominations, the Disciples of Christ, her leaving the faith in which she’d been raised was like a personal betrayal and a sign of loss of the girl we knew and loved. As for me, I groped forward in understanding it while on the outside playing the role of supportive sister.

My sister, my leader, the maverick of the family with pretty hair and an hourglass figure, the runner of marathons who approached life courageously, was choosing to cover and change what I had admired and dreamed of emulating all my shy, self-restrained life.

But I could not deny the fact that my sister was and is still very much like my sister, only more so. To be sure, she adjusted her physical activities, but changed in her increased faith in God and determination to live life on her own terms. Today she reminds me of our mother and departed grandmother, whose Christian faith was immovable, guiding them while challenging their faith through hard times. Since her conversion, true love for one another has carried us through every small challenge.

I decided to “Take the Hijab Challenge” as a way to identify with my sister in a new way and to come to peace with any lingering tension I still felt with her when in public. Part of taking the challenge included signing an agreement basically stating that I would wear modest clothing and behave toward others with respect. A handout was also given on what the hijab means to Muslim women—that it is a personal decision between a woman and God, a sign of the respect that must be given to a woman wearing one and ultimately the prevention of objectification. The handout also noted that the custom of covering one’s head is practiced in different forms in many cultures. It all made perfect sense to me.

Going With the Challenge

Although it must have been clear to them that I was not a student and perhaps not what they had in mind, they giggled and cheered as I chose a scarf—a soft, large-weave cloth in purple—and took a picture of it being adjusted and fitted properly until finally, with the scarf in place, shades on, big smile on my face, the deed was done.

And my journey began. I entered onto a path with innocence and curiosity, unaware and unafraid of what was to come, as my mother would later note.

It is just a scarf and not just a scarf. I may never fully understand this, but have had a taste of what it means to wear one.
At first as I headed toward the Student Center to find something to eat, I felt a growing joy at seeing other women wearing hijab for a day—recognizable for the purple or turquoise options from the booth—and an overwhelming sense of belonging. We smiled and waved to each other across the courtyard apparently elated at what we saw.

While standing in line to get lunch, a woman who appeared to be my age grinned when she saw me. It’s an experiment, I told her. It’s beautiful, she said.

While some people stared, most casually glanced and looked away. Women were the most likely to stare. Men barely gave me a second look. One young woman approached me from behind and asked why so many women were wearing headscarves, and I told her. Oh, she said and shrugged. Her reaction was most common—it did not seem to matter to most young people what I had on my head and why. The bit of extra attention, however, did make me feel uncomfortable.

On the way to my office building, I ran into a manager from my department (not my direct supervisor), a father of two girls known by my colleagues for his compassion. I told him I was taking the challenge and asked, jokingly, whether he thought I’d be fired. I don’t know was his deadpan reply, which shocked me into silence. As I walked, I wondered whether he was serious (unclear), whether it was possible (probably not because it would be illegal) and considered the situations Muslim women face perhaps daily in the United States in a culture where a headscarf is not the norm (perhaps beyond my grasp).

Nearly to the door, a woman I’ve socialized and worked with for two years had an immediate, argumentative reaction to seeing me wearing hijab. She said it was wrong to require women to wear it and spoke of the Burqa debate in France. There the Prime Minister and Congress were debating passing a law prohibiting the wearing of a full body veil—or Burqa—that covers the entire body, face, and frequently the eyes with small holes for viewing. It was said to be an affront to the principles of the country—of freedom and equality. A country has the right to stand on certain principles and anyone who doesn’t like it doesn’t have to live there, she said. I understood her point (and the idea that the way of protecting women was to not see the perceived problem, but I didn’t say this) and attempted a discussion with her about it, but she was on her way to class and went away quickly. From that moment, our new friendship suddenly became more subdued.

Why Hijab!

In graduate school in the late 1980s, I studied immigration issues and read the Qur’an, trying to better understand the current European social issues. At that time I interpreted wearing hijab, covering the hair and neck, as a religion forcing women to be responsible for the weaknesses of men, which seemed unfair.

My view has since shifted. Although I admit that the Burqa, which appears to reflect a loss of identity and existence, makes me uncomfortable, there are far greater challenges in the world and in my own culture that show blatant disrespect for women that result in suffering and in some cases violence.

Write for us, send us your contributions via the editor's e-mail: rasha.mohamed@onislam.net.
Regardless, my view has always been that a government of a pluralistic society simply cannot go around telling people what to wear or not wear. And if it tries to do so I don’t see how effective it could be in repairing the stated problem. The true issue in France—xenophobia or the discomfort of non-Muslim French citizens or the inability of the Government to protect Muslim French women—is much harder to tackle. I would’ve explained this to my friend, if the opportunity had presented itself.

At my desk in the office, some male colleagues who teach English-as-a-Second Language were openly pleased and encouraged me, saying it looked nice and was an interesting experiment. They spoke of students who wore hijab and Burqa in their classrooms. Later, I made copies of the handout for a few people in the office who’d asked to read it, including the woman who had previously been dismayed. The discussion ended there as teaching and prepping for classes were more important.

After an intense few hours, my decision to remove the scarf was a practical one that I made reluctantly and admit with embarrassment in light of my initial enthusiasm. My students were to give presentations that day in our small classroom and had never seen me wear hijab before. Drawing attention from the moment, their moment, might have been perceived as being foolish and unprofessional. In addition, the scarf had begun to slip off my fine hair and so after only a few hours of internal questioning and struggling to keep the scarf in place, I called it quits and let the scarf fall to my neck.

But what a journey it was! At the end of the day I most remembered the willingness of the young Muslim university women to stand at a booth and call to women over all the noise to come over and consider this piece of fabric, to try, just try something perhaps they’d wondered about, just as I had.

My sister was born on the Spring Equinox, March 21st, a symbolic time of rebirth in our culture. The scarf went to her as a birthday gift; although she does not celebrate birthdays, she accepts that I do. One night on the phone she surprised me by asking whether I’d given up anything for Lent (a custom followed to show faith and understanding of Christ’s suffering). All I could say was that it had always been and still is a more contemplative time for me, one of growing happiness, not of hardship. She agreed, saying she’d always liked Lent for that reason before becoming Muslim.

Later I realized that during the holy Christian time of Lent, it turned out that I had given something up in a small way—the shoulds and should nots, the will and will nots, the can and cannots—those things that trap me in my thinking about myself and others.

It is just a scarf and not just a scarf. I may never fully understand this, but have had a taste of what it means to wear one.

Marjorie Robertson teaches writing and communications to international students at the University of California, Irvine. She grew up in Wisconsin and has traveled throughout the United States and to some countries abroad

p/s : maybe we can try it in Malaysia ? In our own university :)

♥ Uwais al-Qarni ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .

Cerita nie maybe agak panjang tapi tak rugi baca. Trust me >.<


Pada zaman Nabi Muhammad S.A.W, ada seorang pemuda bermata biru, rambutnya merah, pundaknya lapang panjang, berpenampilan cukup tampan.Kulitnya kemerah-merahan. Dagunya menempel di dada kerana selalu melihat pada tempat sujudnya. Tangan kanannya menumpang pada tangan kirinya.Ahli membaca al-Quran dan selalu menangis, pakaiannya hanya dua helai dan sudah kusut yang satu untuk penutup badan dan yang satunya digunakannya sebagai selendang. 
Tiada orang yang menghiraukan, tidak terkenal dalam kalangan manusia,namun sangat terkenal di antara penduduk langit.Tatkala datangnya hari Kiamat, dan tatkala semua ahli ibadah diseru untuk memasuki Syurga, dia justeru dipanggil agar berhenti dahulu seketika dan disuruh memberi syafa'atnya.Ternyata Allah memberi izin padanya untuk memberi syafa'at bagi sejumlah bilangan qabilah Robi'ah dan qabilah Mudhor, semua dimasukkan ke Syurga dan tiada seorang pun ketinggalan dengan izin-Nya.Dia adalah 'Uwais al-Qarni' siapalah dia pada mata manusia..
Tidak banyak yang mengenalnya, apatah lagi mengambil tahu akan hidupnya. Banyak suara-suara yang mentertawakan dirinya, mengolok-olok dan mempermainkan hatinya.Tidak kurang juga yang menuduhnya sebagai seorang yang membujuk, seorang pencuri serta berbagai macam umpatan demi umpatan, celaan demi celaan daripada manusia.
Suatu ketika, seorang fuqoha' negeri Kuffah, datang dan ingin duduk bersamanya. Orang itu memberinya dua helai pakaian sebagai hadiah. Namun, hadiah pakaian tadi tidak diterima lalu dikembalikan semula kepadanya. Uwais berkata:"Aku khuatir, nanti orang akan menuduh aku, dari mana aku mendapatkan pakaian itu? Kalau tidak daripada membujuk pasti daripada mencuri."Uwais telah lama menjadi yatim. Beliau tidak mempunyai sanak saudara, kecuali hanya ibunya yang telah tua renta dan lumpuh tubuh badannya. Hanya penglihatan kabur yang masih tersisa.Bagi menampung kehidupannya sehari-hari, Uwais bekerja sebagai pengembala kambing. Upah yang diterimanya hanya cukup-cukup untuk menampung keperluan hariannya bersama ibunya. Apabila ada wang berlebihan, Uwais menggunakannya bagi membantu tetangganya yang hidup miskin dan serba kekurangan.
Kesibukannya sebagai pengembala dan merawat ibunya yang lumpuh dan buta, tidak mempengaruhi kegigihan ibadahnya. Dia tetap melakukan puasa di siang hari dan bermunajat di malam harinya.Uwais al-Qarni telah memeluk Islam ketika seruan Nabi Muhammad S.A.W tiba ke negeri Yaman. Seruan Rasulullah telah mengetuk pintu hati mereka untuk menyembah Allah, Tuhan Yang Maha Esa, yang tidak ada sekutu bagi-Nya.Islam mendidik setiap pemeluknya agar berakhlak luhur. Peraturan-peraturan yang terdapat di dalamnya menarik hati Uwais. Apabila seruan Islam datang di negeri Yaman, ia segera memeluknya, kerana selama ini hati Uwais selalu merindukan datangnya kebenaran.Banyak tetangganya yang telah memeluk Islam, pergi ke Madinah untuk mendengarkan ajaran Nabi Muhammad S.A.W secara langsung. Sekembalinya di Yaman, mereka memperbaharui rumah tangga mereka dengan cara kehidupan Islam.Alangkah sedihnya hati Uwais apabila melihat setiap tetangganya yang baru datang dari Madinah. Mereka itu telah bertamu dan bertemu dengan kekasih Allah penghulu para Nabi, sedang dia sendiri belum berkesempatan.
Kecintaannya kepada Rasulullah menumbuhkan kerinduan yang kuat untuk bertemu dengan sang kekasih. Namun apakan daya, dia tidak punya bekal yang cukup untuk ke Madinah. Lebih dia beratkan adalah ibunya yang sedang sakit dan perlu dirawat. Siapa yang akan merawat ibunya sepanjang ketiadaannya nanti?Diceritakan ketika terjadi perang Uhud Rasulullah S.A.W mendapat cedera dan giginya patah kerana dilempari batu oleh musuh-musuhnya. Khabar ini sampai ke pengetahuan Uwais.Dia segera memukul giginya dengan batu hingga patah. Hal tersebut dilakukan sebagai bukti kecintaannya kepada Rasulullah, sekalipun ia belum pernah melihatnya.
Hari berganti dan musim berlalu, dan kerinduan yang tidak terbendung dan hasrat untuk bertemu tidak dapat dipendam lagi. Uwais merenungkan diri dan bertanya dalam hati, "Bilakah ia dapat menziarahi Nabinya dan memandang wajah beliau dengan dekat?"Bukankah dia mempunyai ibu yang sangat memerlukan perhatian daripadanya dan tidak sanggup meninggalkan ibunya sendiri. Hatinya selalu gelisah siang dan malam menahan kerinduan untuk berjumpa Rasulullah.Akhirnya, pada suatu hari Uwais mendekati ibunya. Dia meluahkan isi hatinya dan memohon izin kepada ibunya agar diperkenankan untuk pergi menziarahi Nabi S.A.W di Madinah.Sang ibu, walaupun telah uzur, merasa terharu ketika mendengar permohonan anaknya. Beliau amat faham hati nurani anaknya, Uwais dan berkata,"Pergilah wahai anakku! Temuilah Nabi di rumahnya. Apabila telah berjumpa, segeralah engkau kembali pulang."Dengan rasa gembira dia berkemas untuk berangkat. Dia tidak lupa untuk menyiapkan keperluan ibunya yang akan ditinggalkan serta berpesan kepada tetangganya agar dapat menemani ibunya selama mana dia pergi.Sesudah siap segala persediaan, Uwais mencium sang ibu.
Maka berangkatlah Uwais menuju Madinah yang berjarak lebih kurang empat ratus kilometer dari Yaman.Medan yang begitu panas dilaluinya. Dia tidak peduli penyamun gurun pasir, bukit yang curam, gurun pasir yang luas yang dapat menyesatkan dan begitu panas di siang hari, serta begitu dingin di malam hari. Semuanya dilalui demi bertemu dan dapat memandang sepuas-puasnya paras baginda Nabi S.A.W yang selama ini dirinduinya.Tibalah Uwais al-Qarni di kota Madinah. Segera ia menuju ke rumah Nabi S.A.W, diketuknya pintu rumah itu sambil mengucapkan salam. Keluarlah sayyidatina 'Aisyah R.A sambil menjawab salam Uwais.Segera sahaja Uwais menanyakan Nabi yang ingin dijumpainya. Namun ternyata baginda tidak berada di rumah melainkan berada di medan perang. Betapa kecewa hati sang perindu, dari jauh ingin berjumpa tetapi yang dirindukannya tidak berada di rumah. Dalam hatinya bergolak perasaan ingin menunggu kedatangan Nabi S.A.W dari medan perang.Bilakah beliau pulang? Sedangkan masih terngiang di telinga pesan ibunya yang sudah tua dan sakit-sakitan itu, agar ia cepat pulang ke Yaman."Engkau harus lekas pulang."Atas ketaatan kepada ibunya, pesan ibunya tersebut telah mengalahkan suara hati dan kemahuannya untuk menunggu dan berjumpa dengan Nabi S.A.W.Dia akhirnya dengan terpaksa memohon untuk pulang semula kepada sayyidatina 'Aisyah R.A ke negerinya. Dia hanya menitipkan salamnya untuk Nabi S.A.W dan melangkah pulang dengan hati yang pilu.S
Sepulangnya dari medan perang, Nabi S.A.W langsung menanyakan tentang kedatangan orang yang mencarinya. Nabi Muhammad S.A.W menjelaskan bahawa Uwais al-Qarni adalah anak yang taat kepada ibunya. Ia adalah penghuni langit dan sangat terkenal di langit.Mendengar perkataan baginda Rasulullah S.A.W, sayyidatina 'Aisyah R.A dan para sahabatnya terpegun.Menurut sayyidatina 'Aisyah R.A memang benar ada yang mencari Nabi S.A.W dan segera pulang kembali ke Yaman, kerana ibunya sudah tua dan sakit-sakitan sehingga ia tidak dapat meninggalkan ibunya terlalu lama.Rasulullah S.A.W bersabda: "Kalau kalian ingin berjumpa dengan dia (Uwais al-Qarni), perhatikanlah, ia mempunyai tanda putih di tengah-tengah telapak tangannya."Sesudah itu Rasulullah S.A.W, memandang kepada sayyidina Ali K.W dan sayyidina Umar R.A dan bersabda:"Suatu ketika, apabila kalian bertemu dengan dia, mintalah doa dan istighfarnya, dia adalah penghuni langit dan bukan penghuni bumi."
Tahun terus berjalan, dan tidak lama kemudian Nabi S.A.W wafat, hinggalah sampai waktu khalifah Sayyidina Abu Bakar as-Shiddiq R.A telah digantikan dengan Khalifah Umar R.A.Suatu ketika, khalifah Umar teringat akan sabda Nabi S.A.W tentang Uwais al-Qarni, sang penghuni langit. Beliau segera mengingatkan kepada sayyidina Ali K.W untuk mencarinya bersama.Sejak itu, setiap ada kafilah yang datang dari Yaman, mereka berdua selalu bertanya tentang Uwais al-Qarni, apakah ia turut bersama mereka. Di antara kafilah-kafilah itu ada yang merasa hairan, apakah sebenarnya yang terjadi sampai ia dicari oleh beliau berdua.Rombongan kafilah dari Yaman menuju Syam silih berganti, membawa barang dagangan mereka.
Suatu ketika, Uwais al-Qarni turut bersama rombongan kafilah menuju kota Madinah.Melihat ada rombongan kafilah yang datang dari Yaman, segera khalifah Umar R.A dan sayyidina Ali K.W mendatangi mereka dan menanyakan apakah Uwais turut bersama mereka.Rombongan itu mengatakan bahawa ia ada bersama mereka dan sedang menjaga unta-unta mereka di perbatasan kota. Mendengar jawapan itu, beliau berdua bergegas pergi menemui Uwais al-Qarni.Sesampainya di khemah tempat Uwais berada, Khalifah Umar R.A dan sayyidina Ali K.W memberi salam. Namun rupanya Uwais sedang melaksanakan solat. Setelah mengakhiri solatnya, Uwais menjawab salam kedua tamu agung tersebut sambil bersalaman.Sewaktu berjabat tangan, Khalifah Umar segera membalikkan tangan Uwais, untukmembuktikan kebenaran tanda putih yang berada di telapak tangan Uwais,sebagaimana pernah disabdakan oleh baginda Nabi S.A.W.Memang benar! Dia penghuni langit. Dan ditanya Uwais oleh kedua tamu tersebut,"Siapakah nama saudara?""Abdullah." Jawab Uwais.Mendengar jawapan itu, kedua sahabat pun tertawa dan mengatakan,"Kami juga Abdullah, yakni hamba Allah. Tapi siapakah namamu yang sebenarnya?"Uwais kemudian berkata "Nama saya Uwais al-Qarni."Dalam pembicaraan mereka, diketahuilah bahwa ibu Uwais telah meninggal dunia.Itulah sebabnya, dia baru dapat turut bersama rombongan kafilah dagang saat itu. Akhirnya, Khalifah Umar dan sayyidina Ali K.W. memohon agar Uwais berkenan mendoakan untuk mereka.Uwais enggan dan dia berkata kepada khalifah,"Sayalah yang harus meminta doa daripada kalian."Mendengar perkataan Uwais, Khalifah berkata,"Kami datang ke sini untuk mohon doa dan istighfar daripada anda."Karena desakan kedua sahabat ini, Uwais al-Qarni akhirnya mengangkat kedua tangannya, berdoa dan membacakan istighfar.Setelah itu Khalifah Umar R.A berjanji untuk menyumbangkan wang negara daripada Baitulmal kepada Uwais, untuk jaminan hidupnya. Segera sahaja Uwais menolak dengan halus dengan berkata,"Hamba mohon supaya hari ini saja hamba diketahui orang. Untuk hari-hari selanjutnya, biarlah hamba yang fakir ini tidak diketahui orang lagi."Setelah kejadian itu, nama Uwais kembali tenggelam dan tidak terdengar beritanya.
Namun, ada seorang lelaki pernah bertemu dan dibantu oleh Uwais. Ketika itu kami berada di atas kapal menuju ke tanah Arab bersama para pedagang. Tanpa disangka-sangka angin taufan berhembus dengan kencang.Akibatnya, hempasan ombak menghentam kapal kami sehingga air laut masuk ke dalam kapal dan menyebabkan kapal semakin berat. Pada saat itu, kami melihat seorang laki-laki yang mengenakan selimut berbulu di pojok kapal yang kami tumpangi, lalu kami memanggilnya.Lelaki itu keluar daripada kapal dan melakukan solat di atas air. Betapa terkejutnya kami melihat kejadian itu."Wahai waliyullah, tolonglah kami!" Namun, lelaki itu tidak menoleh. Lalu kami berseru lagi,"Demi Zat yang telah memberimu kekuatan beribadah, tolonglah kami!"Lelaki itu menoleh kepada kami dan berkata,"Apa yang terjadi?""Tidakkah engkau melihat bahawa kapal dihembus angin dan dihentam ombak?" Tanya kami."Dekatkanlah diri kalian pada Allah!" Katanya."Kami telah melakukannya.""Keluarlah kalian daripada kapal dengan membaca Bismillahirrahmaanirrahiim!"Kami pun keluar daripada kapal satu persatu dan berkumpul. Pada saat itu jumlah kami lima ratus lebih. Sungguh ajaib, kami semua tidak tenggelam, sedangkan perahu kami serta isinya tenggelam ke dasar laut.Lalu orang itu berkata pada kami,"Tidak apalah harta kalian menjadi korban, asalkan kalian semua selamat.""Demi Allah, kami ingin tahu, siapakah nama Tuan?" Tanya kami."Uwais al-Qorni." Jawabnya dengan singkat.Kemudian kami berkata lagi kepadanya,"Sesungguhnya harta yang ada di kapal tersebut adalah milik orang-orang fakir di Madinah yang dikirim oleh orang Mesir.""Jika Allah mengembalikan harta kalian. Apakah kalian akan membahagi-bahagikannya kepada orang-orang fakir di Madinah?"Tanyanya."Ya!" Jawab kami.Orang itu pun melaksanakan solat dua rakaat di atas air, lalu berdoa. Setelah Uwais al-Qarni mengucap salam, tiba-tiba kapal itu muncul ke permukaan air, lalu kami menumpanginya dan meneruskan perjalanan. Setibanya di Madinah, kami membahagi-bahagikan seluruh harta kepada orang-orang fakir di Madinah, tiada satu pun yang tertinggal.
Beberapa waktu kemudian, tersiar khabar Uwais al-Qarni telah pulang ke rahmatullah. Anehnya, pada saat dia akan dimandikan tiba-tiba sudah banyak orang yang berebut untuk memandikannya. Dan ketika dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafan, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafankannya.Demikian juga ketika orang pergi hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan dibawa menuju ke perkuburan, luar biasa banyaknya orang yang berebutan untuk mengusungnya.Syeikh Abdullah bin Salamah menjelaskan,"Ketika aku ikut menguruskan jenazahnya hingga aku pulang daripada menghantarkan jenazahnya, lalu aku ingin untuk kembali ke kubur tersebut untuk memberi tanda pada kuburnya, akan tetapi sudah tak terlihat ada bekas di kuburnya."(Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qarni pada masa pemerintahan sayyidina Umar R.A.)
Pemergian Uwais al-Qarni telah menggemparkan masyarakat kota Yaman. Banyak terjadi hal-hal yang amat menghairankan. Sedemikian banyaknya orang yang tidak kenal datang untuk mengurus jenazah dan pengebumiannya, padahal Uwais adalah seorang fakir yang tidak dihiraukan orang.Sejak dia dimandikan hingga jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ selalu ada orang-orang yang telah siap melaksanakannya terlebih dahulu. Penduduk kota Yaman tercengang.Mereka saling bertanya-tanya "Siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qarni? Bukankah Uwais yang kita kenal, hanyalah seorang fakir yang tidak memiliki apa-apa? Kerjanya hanyalah sebagai penggembala?""Namun, ketika hari wafatmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yaman dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenali. Mereka datang dalam jumlah sedemikian banyaknya."Agaknya mereka adalah para malaikat yang diturunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan pemakamannya. Baru saat itulah penduduk Yaman mengetahuinya siapa Uwais al-Qarni."Dialah Uwais al-Qarni, tidak terkenal di bumi tapi sangat terkenal di langit."- Artikel iluvislam.com
Anak2 yang dikasehi
Moga kisah ini menjadi teladan untuk kita semua bergerak maju menjadi insan2 yg mukhlisin demi mencapai redahNya insyaAllah
Ya Hayyu Ya Qayyum..jadikanlah kami semua hambaMu yang sentiasa mengikhlaskan diri dalam melaksanakan tanggungjawab dan amanahMu. Hidupkanlah dalam diri kami amalan2 daripada kekasihMu nabi Muhammad SAW...Ya WadudulMajid....anugerahkanlah kecintaan yang tak berbelah bagi thdp agama dan RasulMu, kekuatan, kesabaran dan ketetapan iman agar kami tidak gentar menghadapi cabaran dalam menyampaikan risalahMu.....Ya GhafururRahim....ampunilah dosa2 kami dan jika sudah sampai umur kami, maka terimalah kami dalam husnul khotimah dan masukkan kami semua bersama para syuhada'.  Allahumma amiiiin!

copy paste from ummirose

Wednesday, February 13, 2013


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .

Haa .. Sapa kenai nama kat atas tu ?? Cepat-cepat ! Sapa kenai. haha

Ok-ok. tak pa. mai sini baca cerita wana nie.. 

Ummu Kulthum nie adalah seorg wanita yg berhijrah ke Madinah demi Allah dan Rasulullah . Subahanallah. Kuat iman wanita nie..

Utk pengetahuan sahabatII , ayah Ummu Kulthum nie termasuk dalam golongan orang yg halal darahnya untuk di bunuh. Selepas beberapa tahun Rasulullah SAW berhijrah ke Madinah , Ummu Kulthum merasa sgt rindu utk berjumpa dgn orgII yg seiman . Oleh itu, beliau mengambil keputusan utk berhijrah ke Madinah.


Rasulullah menyambut baik kedatangan Ummu Kulthum. " Sesungguhnya saya berhijrah menuju engkau dengan membawa agama saya. Oleh itu, izinkan saya utk tinggal di kota ini dan janganlah kembalikan saya kepada org Quraisy kerana mereka akan menyeksa saya sementara saya tak mampu menanggung seksaan tersebut kerana saya hanya seorang perempuan yg lemah.

Allah lantas menurunkan ayat yg mengandungi perintah utk menguji perempuan yg berhijrah itu :

( rujuk Surah al-Mumtahah : 10)

Tak lama lepas tu , beberapa pinangan datang kpd Ummu Kulthum. Antaranya ialah dr al-Zubair ibn Awwam , Zaid bin Harithah , Abdulrahman bin Auf dan Amru bin Ash . Ummu Kulthum kebinggungan utk memilih lantas bertanya kpd Rasulullah. Rasulullah kemudiannya menikahkan Ummu Kulthum dgn Zaid bin Harithah. MasyaAllah , untungnya Ummu Kulthum .. Rasulullah yg pilih utk dia.. >.<
Hasil perkahwinan tersebut , lahirlah Zaid bin Zaid dan Ruqaiyah tetapi kedua-duanya meninggal ketika kanak-kanak lagi. Zaid seterusnya menceraikan isterinya itu.

Setelah idahnya habis, Ummu Kulthum lantas menikah dgn al-Zubair al-Awwam . Daripada pernikahan tersebut lahirlah Zainab. Zubair terkenal dgn sikap yg agak kasar . Hal ini tidak di sukai oleh Ummu Kulthum sehingga meminta utk berpisah . Pada awalnya , Zubair enggan namun Ummu Kulthum terus mendesak dan akhirnya Ummu Kulthum di ceraikan ketika sarat mengandung. Tak lama kemudian , Ummu Kulthum pun melahirkan anaknya.

Zubair mendengar berita kelahiran tersebut , Zubair berjumoa dgn Rasulullah utk mengadu masalahnya . Rasulullah menyarankan agar Zubair meminang Ummu Kulthum dgn pinangan  baru. Namun , Ummu Kulthum berkeras utk tidak kembali kpd Zubair.

Kemudian , Ummu Kulthum menikah dgn Abdulrahman bin Auf. Hasil dari pernikahan tersebut , lahirlah Ibrahim dan Hamida. Apabila Abdulrahman meninggal , Ummu Kulthum menikahi Amru ibnul 'Ash.Pernikahan tersebut kekal sehingga Ummu Kulthum meninggal.


Ummu Kulthum adalah perempuan yang meriwayatkan beberapa hadis drpd Rasulullah SAW . Dia menyatakan pernah mendengar Rasulullah bersabda ,

" Tidaklah di kategorikan sbg pendusta seseorg yg (berbohong) mendamaikan org2 yg berselisih selama dia mengucapkan kata2 yg baik atau menimbulkan kebaikan ".

Antara yg meriwayatkan hadis drpd Ummu Kulthum adalah Hamida , Ibrahim dan Busrah bt Sanwan.


" Sesungguhnya hubungan antara dirimu dan suamimu mestilah di bina atas dasar cinta dan kasih sayang. Dengan itu , hati kalian akan bersatu , jiwa kalian akan saling mengikat hingga kalian masing2 akan menjadi tempat yang aman utk mencurahkan rahsia masing2 dan kalian akan selalu bersama dalam suka dan duka " .

p/s : Yam , thanks sebab bagitau pasal Ummu Kulthum nie :)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .

Pada 19/01/2013 bertempat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia ( UIAM) Gombak telah berlangsung Festival Beliawanis Nasional . Cewwahh.. Ayat macam nak buat karangan laporan pulak. hehe..

Yup . Apa yg wana tulis kat atas tu benar belaka. Alhamdulillah , wana berkesempatan join program nie. Dari Melaka ke UIAM , kami naik 1 bas :) Semua ipt ada dalam 1 bas tu . MMU , Manipal , UITM . Secara tak langsung , dapat kenal kawan baru . Ukhwah tu makin luas. Tak terhad dalam U sendiri je..

Kami bertolak lebih kurang pukul 7 pagi dan sampai lebih kurang pukul 9 pagi :)

Lepas je pendaftaran , program pertama adalah Forum Bina Jati Diri Muslimah . Panelist-panelist seperti di atas. *malas betul wana nie* aishh.. Y

Apa yang membuatkan wana bersemangat dengar ceramah dorg adalah dorg nie seorang yang pakar dalam bidang masing-masing tapi masih mengekalkan identiti muslimah dan maasih ada masa utk berdakwah. Subahanallah. Dorg aktif dalam aktiviti-aktiviti dakwah.

Contoh macam kak mastura . Beliau masa jadi lepas grad kena keja kat pelantar minyak. Of course kat pelantar tu ramai laki and kerja kat sana lasak. Tapi kak mastura mampu menjaga maruah dan identiti diri beliau sebagai muslimah sejati. Subahanallah. Kalau jati diri kita kuat , InsyaAllah kita mampu menjaga diri kita dari anasir-anasir jahat

Antara forum yang menarik lagi , Forum Gaza Kami Bersamamu.

Salah seorang panelist, kak Farah Adeeba tak dapat hadir sebab ada masalah yg tak dapat di elakkan. Tapi forum tetap berjalan dengan lancar. 

"Akhlak adalah tarikan utama dalam usaha dakwah kepada orang yang belum islam"

Cik Salima Habibi, FBN 2013
"You (muslim) have to work as professional! (jurutera etc). Tapi semua kena hanya kerana Allah!"

Cik Salima Habibi, peserta MSG '12

"Kanak-kanak di Gaza tidak pernah diajar untuk meminta-minta kerana hasil didikan yang hebat oleh ibu mereka"

Cik Amie Sofia, peserta MSG '12
Syarat-syarat menjadi ahli briged Al-Qassam : solat berjemaah selama 6 bulan berturut-turut!

Cik Amie Sofia, peserta MSG '12
"Bidang fotografi boleh dijadikan medium untuk mendekatkan diri kepada Allah jika niat pekerjaan adalah untukNya".

Cik Yezreen, fotografer wanita MSG '12
"Gunakan kepakaran anda dalam pelbagai bidang untuk membantu Gaza"

Cik Yezreen, peserta MSG '12

Alhamdulillah :) Bidang wana InsyaAllah , Teknologi Maklumat. Mungkin kalau ada peluang utk wana sumbangkan kepakaran wana kepada Palestin , InsyaAllah . Moga Allah permudahkan.

Malamnya pulak ada bacaan syair dari Cik Wan Nor Mazuin. Syairnya sangat menyentuh hati. Tapi wana tak rakam la . Sory2. uhuhu.

Lepas tu ada teater " Ibu Pertiwi " . Teater nie memang mantop ! Cuma sebarang rakaman, gambar tidak di benarkan sama sekali  sebab pelakonnya semua perempuan. 

Kat sini wana kongsikan serba sedikit gambar-gambar yg sempat di ambil.

p/s : UIA besaq kot. haha. MMU Melaka tu kan kecik molek je. pusing-pusing tang tu jugak. hehe

Thursday, February 7, 2013

Street Da'wah @ Malacca :)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ

| Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah , lagi Maha Penyayang |

Alhamdulillah . Segala puji-pujian selayaknya hanya utk DIA . Allah yg satu .

Dalam entri nie wana nak cerita pasal Street Da'wah yg wana join baru-baru nie. Err .. tak la baru sangat. Actually , dah lama. hehe. cuma tak sempat nak update -.-''

Ok . Lepas dah buat meeting dgn semua pihak , dengan rasminya Street Da'wah nie berlangsung pada 06/12/2012 . Tempat berkumpul di Masjid Selat. Apa sinonimnya nama dgn masjid nie ?? Masjid nie berhadapan / atas Selat Melaka. Sangat cantik . Subahanallah :) Kalau p Melaka , wajib kenaa datang masjid nie ok !

dari sudut pandangan balkoni masjid

bahagian depan

menara azan

Add caption

awan cantik kan ? ^_^

Pengisian :

9.00 pagi - ceramah dari ustaz masjid selat tu. err.. maaf , lupa nama ustaz tu -.-'' Ustaz menekankan konsep Islam , akidah dan Islam. Allhamdulillah. Ustaz igtkan pasal   betulkan niat siap-siap

11.30 pagi - Pembahagian tugasan. Alhamdulillah. yg datang hampir 100 org  sbb kumpulan muslimat ada dlm 7 kumpulan. 1 kumpulan , purata 10 org. Kumpulan muslimin ada 2 kumpulan. Setiap kumpulan ada tempat masing-masing. Kumpulan wana dapat kat bangunan merah. Bangunan Stadhuys , Bandar Hilir .Maknanya, kumpulan ktorg kena speaking bi jugak sbb sasaran dakwah kita bukan kpd golongan Islam saja malahan kpd golongan bukan Islam jugak. Termasuklah foreigner-foreigner yang ada.

1.30 ptg - Solat Zohor & makan tengahari

2.15 ptg  - Sepatutnya kami dah bertolak ke tempat masing-masing tapi di sebabkan hujan , kami tunggu sampai hujan reda sikit . Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan kami. Hujan kejap je. Sekali lagi Allah permudahkan urusan group kami bila dalam group kami ada wakil dari Jabatan Islam Melaka. So, utk ke bangunan merah , kami boleh naik van JAIM :) Yeay ! Excited pulak. ahahaha

2.30 ptg - Sampai ke destinasi. Perasaan seronok , cuak , nervous , takut , semua campuq sekali. Adoii. Macam-macam duk pikiaq. kami di bahagi kepada kumpulan - kumpulan kecil . 1 kumpulan 3 org ;)
5 minit pertama - 1 pamplet tak bagi sebab rasa takut , malu. erkk. sebab tak biasa. ye .. nie first time buat street dakwah nie. Tapi bila dah start edar pamplet tu , rasa seronok pulak. hehe. Korg patut try buat street dakwah nie.^___^

salah sorg foreigner yg sempat ktorg jumpa. Allhamdulillah. dia berminat nak dgr tentang Islam.
He is an atheis but he believe that Islam is the best religion . Subahanallah. He said that ! Allah permudahkan urusan kami. Dia faham kami cakap and kami faham apa yg dia cakap. Allhamdulillah. Moga hidayah miliknya 1 

Actually , ada lagi 2 org foreigner wanita yg sempat ktorg jumpa . tapi macam tak sesuai pulak nak upload gambar kat sini. Btw , dorg minat nak dgr pasal Islam.

Cabaran waktu street dakwah ?

Mesti la ada. Tapi itu bukanlah penghalang. Jadikan Rasulullah sebagai contoh dan teladan. Baginda lagi teruk kena maki , herdik . MasyaAllah. Baginda sangat sabar dan berhikmah dalam menyampaikan dakwah :) Sifat Rasulullah adalah salah satu sebab kenapa ramai yg memeluk Islam dahulu. 

Tapi kalau tgk zaman sekarang nie , ada tak non-muslim nak masuk Islam kalau tgk perangai kita ?  :(

Sebab tu la pentingnya kita behave like a true Muslim. Please don't make the non-muslim people get confuse with Islam.

Dalam street dakwah nie jugak , kami terangkan pasal Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W .

Program nie selesai pada pkul 4.30 ptg. Kami bertolak balik ke Masjid Selat utk sesi penutup. 

Alhamdulillah . Jujur wana cakap , nie adalah pengalaman yg paling indah dalam hidup wana :)

p/s : Team Hijrah Melaka awesome !